
Scurt istoric
Catedra de chirurgie generală-semiologie nr. 3 îşi desfăşoară activitatea din anul 1945, odată cu înfiinţarea Institutului de Stat de Medicină din Chişinău. În perioada 1945 şi 1947, Catedra a fost condusă de către profesorul Savelii Rubaşov. Născut în 1883 la Sanct-Petersburg, absolveşte Facultatea de Medicină a Universităţii din Harkov (Ucraina), devenind ulterior şef al catedrelor de chirurgie din Minsk, Leningrad, Novosibirsk, Kislovodsk.
Ulterior, Catedra de chirurgie generală a fost condusă succesiv de către profesorii Alexei Livov (1947-1950), Piotr Hohlov (1950-1952), Leontii Şuleac (1952-1954), Martiros Arutiunean (1954-1957) şi Nicolai Gladîrevski (1957-1962). Profesorul Gladîrevski a fost numit prorector responsabil pe activitatea ştiinţifică și, apoi, a fondat Catedra de traumatologie, ortopedie şi chirurgie de campanie.
În anii 1962-1979, conducerea Catedrei a fost preluată de către profesorul Constantin Ţâbârnă. În această perioadă este extins esenţial spectrul activităţii ştiinţifice în cadrul Catedrei. Sunt studiate detaliat problemele chirurgiei toracice şi abdominale: echinococoza, afecţiunile supurative ale plămânilor, boala ulceroasă și hipertensiunea portală.
În timpul aflării profesorului Gheorghe Ghidirim în funcția de șef al Catedrei (1979-1991), activitatea ştiinţifico-pedagogică şi clinică înregistrează progrese vizibile. Lucrul ştiinţific s-a încununat cu susținerea mai multor teze dedicate complicaţiilor pancreatitei acute, bolilor ulceroase şi afecţiunilor septice; a fost publicată o serie de monografii; a fost creată o autentică şcoală de chirurgie. În 1993, profesorul Ghidirim devine academician al AŞM. Pe parcursul a mai multor ani, Domnia Sa este preşedinte al Asociaţiei chirurgilor „N. Anestiadi”, preşedintele Colegiului Medicilor din Moldova. În perioada 1990-1994, Gheorghe Ghidirim este Ministru al Sănătăţii. A fost decorat cu multiple ordine şi medalii guvernamentale.
În următorii ani, conducerea Catedrei a fost asigurată de conferenţiarul Nicolae Curlat (1991-1994), profesorii Silviu Sofronie (1994-1995) şi Evstafie Cicala (1995-2003).Profesorul Cicala a desfășurat o activitate științifică prodigioasă, în special prin abordarea subiectului hemoragiilor ulceroase, inclusiv în teza sa de doctor habilitat, susţinută în 1992. Savantul este preocupat de patologia chirurgicală vasculară şi chirurgia reconstructivă a tractului digestiv, publicând o serie de monografii şi manuale.
În anii 2003-2005, şef al Catedrei de chirurgie generală devine conferenţiarul Ion Paruş, iar din 2005 Catedra este condusă de profesorul Eugen Guţu. Pe durata ulterioarei perioade ce a cuprins 17 ani, sub conducerea profesorului E.Guțu, Catedra atinge cele mai semnificative succese în domeniul științific, clinic și didactic; formându-se totodată ca un colectiv matur și unit, cu idei similare. Abilitatea chirurgicală exclusivă, energia inepuizabilă, abordarea inovatoare și implicarea personală directă a șefului de Catedră în procesul curativ au făcut posibilă lărgirea esențială a spectrului de intervenții chirurgicale, cât și creșterea numărului de operații efectuate în clinică. În premieră au început să se efectueze cu succes intervenții chirurgicale radicale pentru tumori gastrice, intestinale și ale pancreasului; reconstrucții complexe ale căilor biliare și vaselor sangvine; au fost implementate abordări avansate în tratamentul patologiilor chirurgicale acute ale organelor cavității abdominale și al infecțiilor purulente ale țesuturilor moi.
Inspirat de exemplul personal al liderului lor, colectivul Catedrei și al secțiilor de chirurgie a participat cu entuziasm la dezvoltarea principalelor domenii de activitate ale clinicii – diagnosticul și tratamentul patologiei chirurgicale a organelor abdominale; diagnosticul și managementul bolilor vaselor magistrale.
Sub conducerea profesorului E.Guțu, în respectiva perioadă au fost scrise și susținute cu succes câteva teze de doctorat, consacrate diverselor probleme ale chirurgiei moderne: „Ulcerele acute hemoragice gastroduodenale: particularităţi etiopatogenetice, clinico-endoscopice şi de tratament” (G. Mocanu, dr. șt. med., 2007); „Posibilităţile disecţiei endoscopice a venelor perforante în tratamentul insuficienţei venoase cronice severe” (V. Culiuc, dr. șt. med., 2009); „Particularităţile de diagnostic şi tratament ale apendicitei acute în timpul sarcinii” (V. Guzun, dr. șt. med., 2014); „Opţiuni chirurgicale în tratamentul maladiei varicoase a membrelor inferioare” (D. Casian, dr. hab. șt. med., 2018); „Rezultatele la distanță ale tratamentului chirurgical al maladiei varicoase a membrelor inferioare: aspecte clinice şi hemodinamice” (V. Maloghin, dr. șt. med., 2018); „Rezultatele precoce și la distanță ale tratamentului trombozelor venoase profunde în sistemul venei cave inferioare” (M. Sochircă, dr. șt. med., 2019).
În prezent activitățile Catedrei sunt desfășurate la trei baze clinice: la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, Institutul de Medicină Urgentă și Spitalul Militar Central. Activitatea metodologică enormă realizată personal de către profesorul Guțu și colectivul condus de către Domnia sa a permis ascensiunea procesului de predare a chirurgiei generale și semiologiei chirurgicale la un nivel calitativ nou. Pe durata perioadei vizate au fost revizuite integral și unificate în trei limbi (română, rusă, engleză) materialele didactice de bază ce servesc pentru procesul didactic la Catedră: un manual, o serie de recomandări metodice, prelegeri, prezentări, teste și întrebări pentru examinare, o colecție de probleme clinice.
La inițiativa șefului de Catedră, au fost implementate metode moderne de predare a chirurgiei cu accent pe însușire de către studenți a abilităților practice la patul pacientului, în sălile de operație și pansamente, precum și cu utilizarea mulajelor și simulatoarelor. Pe lângă instruirea studenților anului III de studii universitare, Catedra participă continuu în formarea medicală a medicilor rezidenți chirurgi, fiind asigurate și cursuri de chirurgie pentru medicii rezidenți din următoarele specialități: medicină de familie, dermatovenerologie, otolaringologie, obstetrică și ginecologie.
În anul 2022, profesorul E.Guțu a predat conducerea Catedrei discipolului său, șefului clinicii de chirurgie vasculară de la Institutul de Medicină Urgentă, dr. hab. șt. med., D. Casian, rămânând în același timp o autoritate incontestabilă pentru colegii săi, un inspirator ideologic și un exemplu demn de urmat.